Оцініть матеріал:
Натисніть на зірку, щоб оцінити!
Середня оцінка 0 / 5. Кількість голосів: 0
Немає голосів
Загалом існує 6 типів кухонних планувань, кожне з яких має свої нюанси, переваги, недоліки і використовується для приміщень з певною площею. Розглянемо кожне планування докладніше.
Для яких приміщень придатна: стандартних, площею 8-10 м2.
Це, мабуть, найуніверсальніший тип планування кухні, який найчастіше використовується для облаштування типових кухонь у панельних багатоповерхівках. Кутова кухня ергономічна у плані дотримання «правила трикутника», тому дуже зручна у застосуванні. Таке планування універсальне і компактне, але водночас дуже містке завдяки використанню кута.
Переваги:
![]() Можливість облаштування обідньої зони |
![]() Можливість встановлення вбудованої побутової техніки |
![]() Відособлена робоча зона |
![]() Економія простору |
![]() Зручність переміщення людей по кухні |
Недоліки:
![]() Не зручна у вузьких і великих приміщеннях |
![]() Вищі ціна і складність проєктування |
![]() Необхідність встановлення додаткової кутової фурнітури |
Важливі нюанси:
![]() У кут, особливо якщо він скошений, краще поставити раковину або плиту |
![]() У шафок на вході краще зробити скошений кут – так заходити на кухню буде набагато зручніше |
Для яких приміщень придатна: прохідних, дуже маленьких, завширшки менш ніж 2 м, малогабаритної студії, кухні-передпокою.
Таке планування зазвичай використовують у малогабаритних студіях, а також у вузьких і невеликих приміщеннях. Для однорядної кухні характерне встановлення шаф і всієї побутової техніки уздовж однієї стіни. Однак якщо довжина робочої поверхні понад 3,5 метри, то планування втрачає ергономічність і стає не дуже зручним для використання.
Переваги:
![]() Компактна і універсальна |
![]() Проста в проєктуванні |
![]() Має найменшу вартість серед усіх типів кухонь |
Недоліки:
![]() Маленька робоча зона |
![]() Може не вистачити місця для вбудованої побутової техніки |
![]() Порушує «правило трикутника», тому може бути незручною |
Важливі нюанси:
![]() Плиту і холодильник краще встановлювати з різних боків від раковини |
![]() Шафи краще робити під самісіньку стелю – так їхня місткість буде набагато більшою |
![]() Можна збільшити кухню, якщо замінити підвіконня на стільницю |
Для яких приміщень придатна: просторих, площею 12-15 м2, вузьких/витягнутих шириною менше ніж 2,2 м.
Паралельне планування найчастіше застосовується для облаштування прохідних кухонь з досить великою площею. Цей варіант ідеальний для кухонь з двома дверними отворами. Розташувати обідню зону у такій кімнаті досить складно, але можливо, якщо зробити одну меблеву лінію коротшу за іншу.
Переваги:
Можна задіяти |
![]() Дозволяє дотримуватися правила «робочого трикутника» |
![]() Містка |
Недоліки:
![]() Складно організувати ергономічну обідню зону |
![]() Зручна, тільки якщо прохід між лініями становить 120-150 см |
![]() Менш безпечна, ніж інші типи планувань |
![]() Може створювати відчуття тісноти |
Важливі нюанси:
![]() Мийку і плиту краще розмістити на одному боці, а холодильник – на іншому |
![]() Якщо приміщення квадратне, то обідню зону можна розташувати між меблевими лініями |
Для яких приміщень придатна: квадратних, шириною не менше ніж 2,2 м і кухонь площею 10-12 м2.
П-подібне планування кухні дуже зручне у побуті, так як повністю витримується правило «робочого трикутника». Це практичний варіант для просторих кухонь, який забезпечить достатньо місця і для шаф, і для побутової техніки, і для обідньої зони. Пам’ятайте, що прохід менше 1 метра або понад 1,8 метра зробить П-подібну кухню незручною.
Переваги:
![]() Велика місткість |
![]() Можливість встановлення великої кількості побутової техніки |
![]() Відсутність зони наскрізного руху |
![]() Ергономічність простору |
![]() Велика робоча зона |
Недоліки:
![]() неможливість встановлення у малогабаритних приміщеннях |
![]() Громіздкість |
Важливі нюанси:
![]() Основні складові «робочого трикутника» (плиту, холодильник, раковину) краще розміщувати по одній на кожному боці кухні |
![]() Одну зі сторін можна зробити з барною стійкою або перегородкою для прилеглого приміщення, якщо стіна відсутня |
![]() Щоб зробити П-подібну кухню візуально легшою, одну або дві стіни краще залишити без навісних шаф |
Для яких приміщень придатна: великих, площею понад 18 м2.
Зрештою, острівна кухня – це одне з описаних вище планувань з доповненням у вигляді острова. Кухонний острів, який завжди розташований у центрі приміщення, можна використовувати як для вживання їжі, так і для приготування або як систему зберігання. Часто острів поєднує у собі всі ці три функції. Таке планування зазвичай використовується на кухнях, об’єднаних з їдальнею або вітальнею. Розміри острова залежать від площі кухні і його призначення.
Переваги:
![]() Робить будь-яку кухню максимально зручною і функціональною |
![]() Можливість розміщення великої кількості побутової техніки |
![]() Величезна площа робочої поверхні |
![]() Гармонійно зонує приміщення |
![]() Створює відчуття єдиного простору |
Недоліки:
![]() Придатна тільки для великих приміщень |
Важливі нюанси:
![]() Форма острова має бути такою ж, як форма приміщення |
![]() Проходи з усіх боків острова повинні бути не менше 1 метра |
![]() Раковину краще розташувати навпроти острова або безпосередньо на ньому |
![]() В острів набагато легше інтегрувати плиту, ніж мийку |
Для яких приміщень придатна: середніх і досить просторих, площею понад 12 м2.
Відмінність півострівної кухні від острівної полягає у тому, що острів з’єднаний з робочою зоною, розташованою уздовж стіни. Цей виступ є прекрасним способом гармонійно зонувати простір, відокремлюючи робочий і обідній куточки.
Переваги:
![]() Компактніша, ніж острівна кухня, тому придатна для менших приміщень |
![]() Відповідає правилу «робочого трикутника» |
![]() Містка |
![]() Дозволяє розмістити багато побутової техніки |
Недоліки:
![]() Потребує великого простору, тому не придатна для малогабаритних квартир |
Важливі нюанси:
![]() Виступ півострівної кухні краще використовувати як барну стійку |
![]() Частина, що виступає, може використовуватися як обідній стіл – це ідеальний варіант для невеликої сім’ї і тих, хто відмовився від традиційної їдальні |
![]() |
Витримати «робочий трикутник». Це, мабуть, найважливіше правило, від якого залежить зручність усієї кухні. Його суть у тому, що розміщення плити, раковини і холодильника має бути не лінійним, а трикутним. До того ж відстань між робочими точками має складати не більше 1,8 м. Це найзручніше і ергономічне планування кухні.
|
|
![]() |
Визначити місце раковини. З технічних причин мийку потрібно розташувати не далі, ніж за 2,5 м від стояка. В іншому разі треба буде встановлювати насос і робити нахил труби. Поруч з раковиною краще поставити пральну або посудомийну машину. Останню розмістіть зліва від раковини, якщо ви правша, і справа – якщо ви шульга.
|
|
![]() |
Визначити місце плити. Варильну поверхню або плиту треба розміщувати на 40-180 см від мийки, максимально близько до вентиляції і газової труби. Ідеальна довжина робочої поверхні між мийкою і плитою становить 90 см. З іншого боку від плити також має бути вільна зона шириною не менше 40 см.
|
|
![]() |
Ширина проходів повинна бути не менше 1,2 м. Це оптимальна відстань, що дозволяє людям комфортно пересуватися кімнатою, не зачіпаючи один одного. У прохідній кухні ця відстань має становити 1,3-1,5 м. | |
![]() |
Визначити місце холодильника. Краще встановити холодильник біля раковини, ніж біля плити, або вбудувати його поруч з мікрохвильовкою і духовою шафою. Для маленької кухні рекомендується виносити холодильник за її межі. | |
![]() |
Використовувати виступи і ніші. Практично в кожному випадку виступи на кухні можна використати – для цього ідеально підійдуть неглибокі шафки. Ніші стануть прекрасним додатковим місцем для зберігання. | |
![]() |
Використовувати комп’ютер. Щоб спроєктувати ідеальну кухню, використовуйте спеціальні програми. Одними з найкращих у цьому плані є Planner 5D, SketchUP Pro і онлайн-конструктор ІКЕА. | |
![]() |
Візуалізувати у реальності. Намалюйте крейдою на стінах і підлозі всі меблі і техніку, яку плануєте використовувати на кухні – це допоможе чітко уявити майбутнє планування і визначити усі недоліки і помилки. Тільки малювати об’єкти потрібно у повну величину. | |
![]() |
Використовувати зменшену техніку. Це правило стосується малогабаритних кухонь, так як дозволяє істотно заощадити місце. На щастя, сучасна побутова техніка має найрізноманітніші розміри. | |
![]() |
Враховувати розміри обідньої зони. Правила ергономіки простору на кухні такі:
|
Хочете замовити планування кухні? Професіонали Arsievich Studio знають все про ергономіку кухонного простору, тому ретельно продумують і скрупульозно планують кожен проєкт, щоб ваша кухня була максимально зручною, безпечною і практичною.