0
(0)

Планування кухні

Оцініть матеріал:

Натисніть на зірку, щоб оцінити!

Середня оцінка 0 / 5. Кількість голосів: 0

Немає голосів

Види планувань кухонь

Загалом існує 6 типів кухонних планувань, кожне з яких має свої нюанси, переваги, недоліки і використовується для приміщень з певною площею. Розглянемо кожне планування докладніше.

Кутова кухня (Г-подібна, L-подібна)

Для яких приміщень придатна: стандартних, площею 8-10 м2.

Це, мабуть, найуніверсальніший тип планування кухні, який найчастіше використовується для облаштування типових кухонь у панельних багатоповерхівках. Кутова кухня ергономічна у плані дотримання «правила трикутника», тому дуже зручна у застосуванні. Таке планування універсальне і компактне, але водночас дуже містке завдяки використанню кута.


Переваги:

 


Можливість облаштування обідньої зони

Можливість встановлення вбудованої побутової техніки

Відособлена робоча зона

Економія простору

Зручність переміщення
людей по кухні


Недоліки:

 


Не зручна у вузьких
і великих приміщеннях

Вищі ціна
і складність проєктування

Необхідність встановлення
додаткової кутової фурнітури


Важливі нюанси:

 


У кут, особливо якщо він скошений,
краще поставити раковину або плиту

У шафок на вході краще зробити скошений кут
– так заходити на кухню буде набагато зручніше

 

Однорядна (в одну лінію)

 

Для яких приміщень придатна: прохідних, дуже маленьких, завширшки менш ніж 2 м, малогабаритної студії, кухні-передпокою.

Таке планування зазвичай використовують у малогабаритних студіях, а також у вузьких і невеликих приміщеннях. Для однорядної кухні характерне встановлення шаф і всієї побутової техніки уздовж однієї стіни. Однак якщо довжина робочої поверхні понад 3,5 метри, то планування втрачає ергономічність і стає не дуже зручним для використання.


Переваги:

 


Компактна і універсальна

Проста в проєктуванні

Має найменшу вартість
серед усіх типів кухонь

Недоліки:

 


Маленька робоча зона

Може не вистачити місця
для вбудованої побутової техніки

Порушує «правило трикутника»,
тому може бути незручною

 

Важливі нюанси:

 


Плиту і холодильник краще встановлювати
з різних боків від раковини

Шафи краще робити під самісіньку стелю
– так їхня місткість буде набагато більшою

Можна збільшити кухню,
якщо замінити підвіконня на стільницю

 

Дворядна (паралельна)

 

Для яких приміщень придатна: просторих, площею 12-15 м2, вузьких/витягнутих шириною менше ніж 2,2 м.

Паралельне планування найчастіше застосовується для облаштування прохідних кухонь з досить великою площею. Цей варіант ідеальний для кухонь з двома дверними отворами. Розташувати обідню зону у такій кімнаті досить складно, але можливо, якщо зробити одну меблеву лінію коротшу за іншу.

 

Переваги:

 

Можна задіяти
обидві стіни у витягнутих приміщеннях


Дозволяє дотримуватися правила
«робочого трикутника»

Містка

 

Недоліки:

 


Складно організувати
ергономічну обідню зону

Зручна, тільки якщо прохід між
лініями становить 120-150 см

Менш безпечна,
ніж інші типи планувань

Може створювати
відчуття тісноти

Важливі нюанси:

 


Мийку і плиту краще розмістити на одному боці,
а холодильник – на іншому

Якщо приміщення квадратне, то обідню зону
можна розташувати між меблевими лініями

 

П-подібна (U-подібна)

 

Для яких приміщень придатна: квадратних, шириною не менше ніж 2,2 м і кухонь площею 10-12 м2.
П-подібне планування кухні дуже зручне у побуті, так як повністю витримується правило «робочого трикутника». Це практичний варіант для просторих кухонь, який забезпечить достатньо місця і для шаф, і для побутової техніки, і для обідньої зони. Пам’ятайте, що прохід менше 1 метра або понад 1,8 метра зробить П-подібну кухню незручною.

Переваги:

 


Велика місткість

Можливість встановлення великої
кількості побутової техніки

Відсутність зони
наскрізного руху

Ергономічність простору

Велика робоча зона

 

Недоліки:

 


неможливість встановлення
у малогабаритних приміщеннях

Громіздкість

Важливі нюанси:

 


Основні складові «робочого трикутника»
(плиту, холодильник, раковину)
краще розміщувати по одній на кожному боці кухні

Одну зі сторін можна зробити з барною стійкою
або перегородкою для прилеглого приміщення,
якщо стіна відсутня

Щоб зробити П-подібну кухню
візуально легшою, одну або дві
стіни краще залишити без навісних шаф

 

Острівна (кухня-острів)

Для яких приміщень придатна: великих, площею понад 18 м2.

Зрештою, острівна кухня – це одне з описаних вище планувань з доповненням у вигляді острова. Кухонний острів, який завжди розташований у центрі приміщення, можна використовувати як для вживання їжі, так і для приготування або як систему зберігання. Часто острів поєднує у собі всі ці три функції. Таке планування зазвичай використовується на кухнях, об’єднаних з їдальнею або вітальнею. Розміри острова залежать від площі кухні і його призначення.

 

Переваги:

 


Робить будь-яку кухню максимально
зручною і функціональною

Можливість розміщення великої
кількості побутової техніки

Величезна площа
робочої поверхні

Гармонійно зонує приміщення

Створює відчуття
єдиного простору

 

Недоліки:

 


Придатна тільки для великих приміщень

Важливі нюанси:

 


Форма острова має бути такою ж,
як форма приміщення

Проходи з усіх боків острова
повинні бути не менше 1 метра

Раковину краще розташувати навпроти
острова або безпосередньо на ньому

В острів набагато легше
інтегрувати плиту, ніж мийку

 

Півострівна (кухня-півострів)

 

Для яких приміщень придатна: середніх і досить просторих, площею понад 12 м2.
Відмінність півострівної кухні від острівної полягає у тому, що острів з’єднаний з робочою зоною, розташованою уздовж стіни. Цей виступ є прекрасним способом гармонійно зонувати простір, відокремлюючи робочий і обідній куточки.

Переваги:

 


Компактніша, ніж острівна кухня,
тому придатна для менших приміщень

Відповідає правилу
«робочого трикутника»

Містка

Дозволяє розмістити
багато побутової техніки

Недоліки:

 


Потребує великого простору, тому не придатна для малогабаритних квартир

Важливі нюанси:

 


Виступ півострівної кухні краще
використовувати як барну стійку

Частина, що виступає, може використовуватися як
обідній стіл – це ідеальний варіант для невеликої сім’ї
і тих, хто відмовився від традиційної їдальні

Під час проєктування кухні важливо дотримуватись основних правил ергономіки простору.
Ось 10 правил грамотного планування кухні:

 

 

Витримати «робочий трикутник». Це, мабуть, найважливіше правило, від якого залежить зручність усієї кухні. Його суть у тому, що розміщення плити, раковини і холодильника має бути не лінійним, а трикутним. До того ж відстань між робочими точками має складати не більше 1,8 м. Це найзручніше і ергономічне планування кухні.

 

   

Визначити місце раковини. З технічних причин мийку потрібно розташувати не далі, ніж за 2,5 м від стояка. В іншому разі треба буде встановлювати насос і робити нахил труби. Поруч з раковиною краще поставити пральну або посудомийну машину. Останню розмістіть зліва від раковини, якщо ви правша, і справа – якщо ви шульга.

 

 

Визначити місце плити. Варильну поверхню або плиту треба розміщувати на 40-180 см від мийки, максимально близько до вентиляції і газової труби. Ідеальна довжина робочої поверхні між мийкою і плитою становить 90 см. З іншого боку від плити також має бути вільна зона шириною не менше 40 см.

 

    Ширина проходів повинна бути не менше 1,2 м. Це оптимальна відстань, що дозволяє людям комфортно пересуватися кімнатою, не зачіпаючи один одного. У прохідній кухні ця відстань має становити 1,3-1,5 м.
  Визначити місце холодильника. Краще встановити холодильник біля раковини, ніж біля плити, або вбудувати його поруч з мікрохвильовкою і духовою шафою. Для маленької кухні рекомендується виносити холодильник за її межі.
    Використовувати виступи і ніші. Практично в кожному випадку виступи на кухні можна використати – для цього ідеально підійдуть неглибокі шафки. Ніші стануть прекрасним додатковим місцем для зберігання.
    Використовувати комп’ютер. Щоб спроєктувати ідеальну кухню, використовуйте спеціальні програми. Одними з найкращих у цьому плані є Planner 5D, SketchUP Pro і онлайн-конструктор ІКЕА.
  Візуалізувати у реальності. Намалюйте крейдою на стінах і підлозі всі меблі і техніку, яку плануєте використовувати на кухні – це допоможе чітко уявити майбутнє планування і визначити усі недоліки і помилки. Тільки малювати об’єкти потрібно у повну величину.
    Використовувати зменшену техніку. Це правило стосується малогабаритних кухонь, так як дозволяє істотно заощадити місце. На щастя, сучасна побутова техніка має найрізноманітніші розміри.
   

Враховувати розміри обідньої зони. Правила ергономіки простору на кухні такі:

  • одне посадкове місце має бути не менше 60 см у ширину і 40 см у глибину;
  • відстань від краю столу до стіни або меблів має складати не менше 80 см;
  • сума сторін «робочого трикутника» не повинна перевищувати 6 м.

 

Планування кухні в Arsievich Studio

 

Хочете замовити планування кухні? Професіонали Arsievich Studio знають все про ергономіку кухонного простору, тому ретельно продумують і скрупульозно планують кожен проєкт, щоб ваша кухня була максимально зручною, безпечною і практичною.